Monkey see monkey doBonobo, Stereoskopisk 3D animation

Målade och flockade 3D utskrifter

Bonobo

Schimpans

Zoo, Monkey see monkey do

Våra närmsta släktingar bonobon och schimpansen är genetiskt och utseendemässigt väldigt lika men deras beteende skiljer dem radikalt åt. Vi delar ca 99% av våra gener med dem.

Bonobon lever i matriarkat
Schimpansen lever i patriarkat

Schimpansen löser sexkonflikter med hjälp av makt.
Bonobon löser maktkonflikter med hjälp av sex.

Bonobon sover helst tillsammans
Schimpansen sover helst själv

Bonobon är vegetarianer,
Schimpanser äter vegetabilier, kött och även sin egen art.

De aggressiva hanarna, de underkuvade honorna och krigstågen mot andra grupper som finns hos schimpanserna återfinns inte alls hos bonobon.
Om en schimpanshanne övertar makten i en grupp händer det att denne dödar alla ungar, fenomenet återfinns ej hos bonobon.

Att skillnaden mellan bonobon och schimpansen skulle vara genetisk är föga troligt, teorier pekar istället på närmiljön. För ca 1 miljon år sedan isolerades bonobon från gorillan och schimpansen, konkurrens om mat slipper således bonobon medan schimpansen konkurrerar med den starkare gorillan om vegetabilier, detta kan ha bidragit till schimpansernas aggressivare beteende och köttätande.

Verken

Animationen
Bonobo en stereoskopis 3D-animation, efter att tidigare gjort en likande animation, då ett möte med en gorilla, fick jag en idé om att avbilda våra släktingar smalnäsor. Bonobon är således den andra i en serie animationer som jag har för avsikt att bygga vidare på.

Skulpturer, jag har sedan barnsben då jag med familjen besökte otaliga museer i Sverige och Europa haft en viss svaghet för dioramor ungefär på samma sätt som jag har haft en svaghet för Viewmasters under samma period i mitt liv, detta avspeglar sig i den konst jag har pysslat med de senaste två tre decennierna. Det kan vara så att bygga nya världar dels efter eget huvud men också efter givna referenser, det som vi alla har någon slags relation till är själva huvudintresset när jag väl börjar skapa något nytt.

David Krantz 2016