Drake

 

I filmens begynnelse registrerades ”verkligheten” men det dröjde inte länge innan filmfotograferna började vrida och vända på verklighetsbegreppet. 

I filmer som t.ex. Resan till månen, Ben Hur, Äppelkriget, och Sagan om ringen användes ett optiskt illusionstrick; forcerat perspektiv.

Forcerat perspektiv ger illusionen av att något litet är stort eller tvärtom.

I filmen Ben Hur (1925) kan man se en arena med en stor publik, i verkligheten bestod publiken av ett par rader med statister resten var en liten läktare med marionetter som var fixerad nära kameran. I filmen Äppelkriget (1971) användes det forcerade perspektivet i ett flertal scener bl.a. kan man se Nils Ahlrot som jätten Gustav Lindberg urinerandes på ett brinnande slott. Kameran är placerad i ett grodperspektiv för att förstärka illusionen av att det verkligen rör sig om en jätte.

 

”Du vet att du inte kan uppfinna djur utan lemmar, som alla i sig själva måste påminna om dem från något annat djur. Så om du vill att ett djur, som du fantiserat fram, ska verka naturligt – låt oss säga en drake – ska du till dess huvud ta det från en mastiff eller jakthund, med ögon från en katt, öronen från ett piggsvin, nosen från en greyhound, ögonbrynen från ett lejon, pannan från en gammal tupp, halsen från en vattensköldpadda.”

(Leonardo da Vinci )

 

Drake av Lars Brunström och David Krantz

2004 bestämde vi oss för att arbeta med ett gemensamt verk till en utställning på Galleri Wuthering Heights i Malmö. Resultatet blev en projektion av en drake som slagit sig ner på galleriets tak, där stod den och sprutade sin eld över den antågande publiken. Den uppmärksamme åskådaren upptäckte efter tag att de som kom in på galleriet just hade deltagit i den film som spelades upp på galleriets vägg. Hur kunde detta vara möjligt?

I en angränsande byggnad med ett fönster som vette mot galleriet hade en liten motoranimerad drake byggts upp, den stod på en liten kopia av galleriets tak.  Bakom draken fanns en modell av lokalens fönster och en videokamera, videokameran var ansluten till projektorn i galleriet.

Senast skymtades den i Arvika. Var Draken väljer att slå sig ner nästa gång får framtiden utvisa.

 

 

Bilder från Galleri Wuthering Heights 2004

 

Bilder från Trøndelag senter for samtidskunst i Trondheim

 

 

Kiviks Biograf 2006

 

Bilder från Biografen i Arvika 2006