Bilder från utställningen


I.D print 50x40cm med ram


Detalj från I.D


I.D anaglyfversion 50x40cm med ram


Detalj I.D anaglyfversion


I.L (imitating life) en pulfrich 3D–animation
med surround ljud.

Sökandet efter ett transporterande medium

 

Carl Pulfrich (1858 -1927) är mest känd hos visuella forskare för stereofenomenet som bär hans namn. Under det första kvartsseklet av förra århundradet var C. Pulfrich den mest framstående auktoriteten på stereoskopi och stereoskopisk instrumentutformning. Eftersom Carl miste synen på ena ögat kunde han själv inte observera fenomenet.

  Pulfrich-fenomenet bygger på att observera föremål i rörelse binokulärt, samtidigt som man tonar ena ögat med ett filter av neutralt densitet. Det är generellt accepterat att fenomenet uppträder på grund av ensidig ökning av latent bundenhet, resulterande i reduktion av näthinnans avbildningsintensitet.

  I.L. (Imitating Life). En pulfrich 3D-animation.
I animationen I.L fortsätter jag att undersöka avbildning.
Att efterlikna verkligheten intresserar mig; på det tekniska planet handlar det om sökande efter medel för att iscensätta verkligheten, motsatsen till dokumentärt avbildande.
Att det blev animationer av fjärilar beror på pulfrich-fenomenets begränsningar, men givetvis också på deras vackert pigmenterade vingar och deras inneboende mystik, som delvis bottnar i metamorfosen. Visuellt på rorschachvingar, som bland de flesta av arterna har en defensiv (hopslagna) och en offensiv (utslagna) funktion för överlevnad. Att fjäril på gammalgrekiska har namnet psyche förstärker mystiken bakåt i tiden.
När jag började söka efter texturer till fjärilarna slog det mig att även besläktade språk har vitt skilda namn på sin fjäril - svenskans verkar ha en viss släktskap med det isländska, danskans sommerfugl är snarlikt det norska. Men med det gemensamma att fjärilen ofta har fått vackra namn. På hebreiska heter den med vingens upprepning parpar, på japanska chocho, som både är ljudhärmande och upprepande. På gammal engelska har de fått namnet buterfleoge, detta för att de troddes stjäla mjölk.

Arabiska: farasha; engelska: butterfly; finska: perhonen; franska: papillon; grekiska: petaloudha; holländska: vlinder, italienska: farfalla, kinesiska: hutieh, latin: papillio; portugisiska: borboleta; ryska: babochka; spanska: mariposa; swahili: kepepo; tyska: schmetterling; ungerska: lepke.

 

I.D.
Som tillägg till animationen har jag gjort två bilder av "aktörerna", en anaglyf och en trompe l´oeil - fjärilstavla - av några arter vi finner på våra bredgrader.
Att vara öppen inför sin värld, registrera och notera de saker vi ser berikar upplevelsen, förståelsen och omtanken om helheten.

 
Xanthopan morgani praedicta
I filmen Adaptation (2002) nämns en orkidé vid namn Angraecum sesquipedale, den elfenbensvita stjärnan från Madagaskar. Charles Darwin förutsåg existensen av en svärmare med en 30 cm lång sugsnabel för att komma åt dess nektar och därigenom pollinera orkidén. Charles blev inte trodd av dåtidens entomologer, men 40 år efter hans förutsägelse fann man en svärmare med en 30 cm lång sugsnabel: Xanthopan morgani praedicta.

 

Malmö 040821                                                                               
David Krantz